суббота, 24 декабря 2016 г.

                                      Рекомендую тексти для диктантів і списування
Вишитий рушник
Вишитий рушник – символ українського народу. Він був неодмінним атрибутом багатьох обрядів. З рушником зустрічали дорогих гостей, виходили в поле чи справляли обжинки. Дівчина подавала рушник на знак згоди при сватанні, молоді ставали на рушник під час шлюбного обряду. З рушником проводжали в останню дорогу. Вишивали їх різними способами і кольорами. Найчастіше червоним і чорним кольором.

Мак
Здавна в українців мак був оберегом. Його насінням обсипають садибу, людей, худобу. Мак вважається добрим лікарським засобом від безсоння. Його вплітали у віночки дівчата. Маки рясніють на вишитих сорочках та рушниках.
Як обереги використовували й інші рослини: полин, часник, терен.

Наш парк .
Яка красива наша місцевість. Біля школи росте великий парк. Тут багато дубів, кленів , тополь. Є також веселі берізки, зелені туї і ялинки. Щороку восени і навесні діти нашої школи прибирають парк. Біля пам’ятника « Невідомому солдату» великий квітник. Влітку там ростуть троянди , айстри , тюльпани , півонії. Швидко перелітають з квітки на квітку бджоли . Вони п’ють солодкий сік.
НАШ ХЛІБ
Ти, знаєш що таке хліб? Хліб – це наше життя, наше багатство. Без хліба люди – сироти, а земля – страждальниця. У хлібину вкладена велика праця багатьох людей. Шануйте працю хліборобів! Бережіть хліб!

Наші предки
Ми – українці. А нашими предками були слов’яни. Жили вони спочатку в лісах, полювали на звірів, ловили в озерах рибу. Потім стали розводити худобу, вирощувати хліб. Навчилися всяких ремесел.
Слов’яни ділилися на окремі племена. Вони згуртувались навколо Києва й утворили свою державу – Київську Русь.

Пригода Петрика
Петрик ішов стежкою в саду. Бачить, біжить назустріч кудлатий собака. Петрик злякався. Хотів тікати. Раптом до нього притулилося кошеня. Воно підняло голову і жалібно нявчить. Петрик взяв кошеня на руки, розгнівався на собаку і пішов йому назустріч. Собака злякався і утік.

Про матір
Друга неділя травня – Всесвітній День матері. Ми визначаємо це свято, щоб кожна матуся відчула любов і доброту своїх дітей. У цей день кожна дитина, мала чи велика, звертається до рідної матусі, з вдячністю пригортає до свого серденька , цілує мамині натруджені руки.

Тризуб

Яке значення вклалося в тризуб? Одні вважають, що він уособлював три природні стихії: повітря, воду й землю. Інші – це обожнене рибальське знаряддя. А ще інші – це зображення сокола. Таких тлумачень багато. Єдиної точки зору немає. Але вчені сходяться в головному: тризуб пов’язаний із княжною особою і символізує її владу.
Українська вишивка
Українська вишивка багата на різноманітні орнаменти. Їх народні назви стверджують, що в орнаменті зображені конкретні рослини, тварини, предмети побуту. Найпопулярнішими є хміль, реп’яхи, вишеньки, в’юнок, зозульки, хвильки.
Щедрий вечір
Здавна в Україні останній вечір під Новий рік зветься Щедрим вечором. У цей вечір маленькі дітки юрбами бігають від хати до хати і виспівують господарям найкращі побажання на Новий рік.
У щедрівках звучать побажання щастя, багатства, добрих врожаїв. Оспівується також особлива прикмета справжнього господаря дому – його велика гостинність.

Як одягалися козаки.
Козаки одягалися просто: в грубу сорочку, в кирею — довгий плащ без рукавів. За широким поясом носили пістолі і люльку, через плече — торбинку з харчами, а до пояса на ремінець прив’язували порохівницю з порохом.
Голови голили… Та ще й чуприну носили, та таку довгу, що й на вухо намотували.

Комментариев нет:

Отправить комментарий